A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Sokan gondolják úgy – én is közéjük tartoztam -, hogy az égetett tészta készítése valami csúcsnehéz dolog. Hát nem! Semmivel sem nehezebb, mint egy piskóta, és még gyorsan el is készül. Ráadásul szép…nagyon szép.

a1

A recept egyszerű, állítom, egy nyolcéves simán összerakja a tésztát – annyi a titka, hogy pontosan ki kell mérni mindent, illetve, hogy elég ideig kell sütni a fánkokat ahhoz, hogy ne essenek össze, ne puhuljon meg a tészta.

a4Következzék tehát az alaprecept egy normál családi adaghoz – és most darabot azért nem mondhatok, mert a sütőlapra nyomott tésztahalmok nagyságától függ, hogy mennyi “fánkot” kapunk. Én készítettem már diónyi méretben is, abból lesz majdnem kétszáz… Szép nagyokból meg tizennyolc. Közepesekből huszonkettő – na de kinek mi a nagy, és mi a közepes…? Egy biztos: a profiterol (de valójában mondhatnám a képviselőfánkot is) minden méretben finom.

a5Az égetett tészta (Pâte à Choux) receptje:

3,2 dl víz
16 dkg vaj
20 dkg liszt
6 L-es tojás
nagy csipet só

1. Egy lábasban tegyük fel forrni a vizet, adjuk hozzá a vajat, a sót, és amikor már forr a víz, zúdítsuk bele a lisztet. Keverjük szorgalmasan a fakanállal addig, amíg a tészta össze nem áll, és el nem válik az edény falától.

2. Ekkor, ha van állványos keverőgépünk, akkor nekünk nagyon jó, mert csak átborítjuk a tésztát a mixer edényébe, és elindítjuk a gépet, kevergesse csak, amíg mi egyesével hozzá nem adjuk a tojásokat. Mindig csak egyet, és azt addig kevertetjük, amíg a tészta szépen, egyenletesen fel nem veszi. Ha nincs ilyen gépünk, csak kis kézi brünnyögő, hát akkor azzal visszük véghez a műveletet: a lényeg, hogy a tésztával kicsit várjunk, nehogy megsüljön benne a tojás, illetve, hogy aztán tényleg egyesével adogassuk hozzá mind a hatot.

3. Ha ez is megvan, a tésztánk nem kemény, de nem is folyós, habzsákba töltjük, és onnan sütőpapírral borított tepsire/sütőlemezre nyomjuk. Nyomhatunk csillagcsőből formás kis koszorúkat, de sima csőből is kis kupacokat. A profiterol jellemzően nem csillagcsövön keresztül érkezik a sütőlemezre. Mutatom.

a7Ilyen állagú legyen a tészta. Színben lehet eltérés a tojás miatt.

4. Most bekapcsoljuk a sütőt 200 fokosra. Aztán visszatérünk a tepsink mellé egy kis pohárka vízzel, meg egy kis felvert tojással. Először a vízbe mártott ujjainkkal szépen lelapogatjuk a tésztahalmok tetejét, majd a tojásba mártva finoman (nem sok tojással, nehogy tocsogjon!) lekenjük őket.

5. Mehetnek a sütőbe 20-25 percre, mérettől függően. Nekem az vált be, hogy a sütési idő letelte után, amikor a hőt már lekapcsoltam, még bennhagyom a fánkokat. Egyébként sütés közben nagyon szeretem nézni, ahogy egyszer csak elkezdenek puffadni, és vagy négyszeres méretűekre nőnek.

a4

a5Amikor a fánkok kihűltek, jön a töltés.

A klasszikus az elegánsan hangzó crème Chantilly, ami szerintem nagyon vicces, mert semmi más, mint vaníliás, cukros tejszínhab. A töltést illetően kétféle iskola van: az egyik alulról lyukaszt, habzsákkal betölt, a másik kalapot vág, azaz “skalpol”, tölt, kalapot visszatesz. A tetejére pedig a szokásosnál kicsit hígabb ganache kerül: ehhez a mennyiséghez forraljunk fel 3 dl tejszínt, és vegyük le a tűzről. Tördeljünk bele 20 dkg étcsokit, majd adjunk hozzá 2 dkg vajat, és keverjük az egészet egyneműre, simára. Öntsük a fánkok tetejére.

a6És ennyi!

Ajánlott cikkek

5 Hozzászólás

  1. Hát tőled komolyan be kell csavarodni, annyira élvezetes stílusban írsz, még ezt a “száraz” receptet is végigbazsalyogtam.:)

    A szakácskönyved vajon milyen lenne: családi realista-abszurd kalandregény némi önironikus pszichológiai mellékszállal, megfűszerezve Bálint-féle jófajta humorral – ja, meg lenne benne egy halom remek recept is,amúgy olvasmányosan elszórva itt-ott.(?) 😀

  2. Komolyan: már én is várom “azt” a szakácskönyvet :). Régóta olvasgatok itt kedvemre. Szerintem vinnék, mint a cukrot.

  3. Kedves Móni!

    Hosszú ideje követem a blogod, és nem ez az első recept,amit kipróbáltam tőled itthon (pl. a Tortilla miattad került családi “forgalomba”:) )és csak köszönetet szeretnék mondani. A bejegyzésed nélkül sosem próbáltam volna ilyen bonyolult dolognak nekifogni, mint a profiterol! Anyukám sem süt ilyet otthon, nem tudtam volna kitől megtanulni. Pedig milyen finom! Köszönjük! 🙂
    Marcsi

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük