A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Gondoltátok volna, hogy az egyik leghíresebb desszert egy operaénekesnő nevét viseli? A barackból, vaníliafagylaltból és málnából álló édességet a gasztronómia egyik embelmatikus alakja, Georges Auguste Escoffier (1846-1935) kreálta Nellie Melba (1861-1931) ausztrál szoprán tiszteletére.

a1
Auguste Escoffier. Forrás:telegraph.co.uk

A hölgyet eredetileg Helen Mitchell-Porternek hívták, kedves városa, Melbourne után vette fel a Melba nevet európai énektanárnője, Mathilde Marchesi javaslatára. Ő volt az első ausztrál, aki a zene területén világhírre tett szert. Az egész kontinensen, később Amerikában és egykori hazájában is hatalmas sikereket aratott. Mesésen szép szoprán hang, csodás koloratúrkészség, briliáns technika, utánozhatatlan színpadi jelenlét jellemezte – olvasható róla egy magyar operalexikonban.

a1
Nellie Melba

Hosszú ideig kötődött a londoni Covent Gardenhez, amelynek legismertebb énekesnője volt egy időben. Neve elé írhatta a “Dame” címet, szentpétervári vendégszereplésekor a cártól százezer dolláros gyémánt nyakéket kapott, hatalmas gázsival rendelkezett. Ruhatárát és ékszereit a párizsi Worth-nél szerezte be. Több történet szól arról, hogy elsőbbségét milyen féltékenyen őrizte, ugyanakkor későbbi éveiben kezdő énekesnőket vett a szárnyai alá és segítette kibontakoztatni karrierjüket. 1925-ben Dallamok és emlékek címmel megírta önéletrajzát, majd hatvankilenc éves korában, vérmérgezésben hunyt el. Búcsúztatását abban a melbourne-i templomban tartották, amit az édesapja tervezett és ahol kislányként a kórusban énekelt. Lilydale temetőjében nyugszik. Sírján a Bohémélet Mimijének búcsúszavai olvashatók: “Addio, senza rancor” (harag nélkül búcsúzzunk).

a2
A Peche Melba, ami nem más, mint őszibarack, vaníliafagyi és málna.

Londoni tartózkodásai során, 1890 és 1900 között gyakran vendégeskedett Escoffier éttermeiben. Egyik alkalommal kedveskedett neki a híres séf ezzel a desszerttel, és a tiszteletére nevezte el Pêche Melbának. De nemcsak ez az egy étel viseli az énekesnő nevét: a Toast Melba egy diéta emlékét őrzi, amikor a hölgy visszaküldte az étteremben a kenyeret azzal, hogy vastag. A Toast Melba vékony szelet kenyér kétszer megpirítva – tulajdonképpen kétszersült. Ugyancsak az énekesnő nevét viseli egy eperből és málnából készült mártás (Sauce Melba) és egy bizonyos csirkemell-variáció (Melba garniture), gombával, szarvasgombával, paradicsommal töltve. Látható, hogy Auguste Escoffier rajongása mély volt és elkötelezett…

a1
Peche Melba macaron

 

 

(Külön köszönet a Kataliszt blognak a bejegyzés létrejöttéhez nyújtott értékes segítségéért.)

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük