A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A semla tradicionális svéd sütemény, állítólag már legalább 500 éves múlttal rendelkezik. Nem eszik csak úgy összevissza, legalábbis a hagyományőrzők nem: azt mondják, húshagyó kedden (Svédországban zsíros kedd) jön el az ideje. Nevezetes haláleset is kötődik a sütihez: 1771. februárjának zsíros keddjén ugyanis Adolf Fredrik király úgy bezabált belőle – persze, egy nem szerény vacsorát követően -, hogy éjjel belehalt a gyomorrontásba…

A semlát nagyon sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, mivel drága itáliai lisztből és mandulából készült, a tejszín pedig szintén nem volt olcsó. Az alapanyagok aztán egyre szélesebb körben váltak elérhetővé mindenki számára, így a semlát is egyre többen készítették. Állítólag a svédek évi 50 milliót vásárolnak belőle, meg még egyszer ennyit sütnek maguknak otthon.

A semlának saját akadémiája is van, amely afelett őrködik, hogy a süteménnyel ne történhessen olyan eretnekség, hogy áfonyakrémmel töltik, vagy csokival vonják be.

a1Hozzávalók kb. 12 édes zsemléhez:
50 dkg búzaliszt
2 dkg élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
2,5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk őrölt kardamom
fél kk só

A töltelékhez:
a zsemlék belseje
20 dkg darált mandula
2 dl tej
10 dkg porcukor
8 dl habtejszín
10 dkg cukor

1. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor langyosítsunk meg 1 dl tejet két ek cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felhabosodik a tej tetején. A többi tejben oldjuk fel a többi cukrot.

2. Ha szárított élesztőnk van, egyszerűen keverjük össze a liszttel, és úgy adjuk majd hozzá a langyos cukros tejet.

3. Akkor most ott tartunk, hogy így vagy úgy, de egyben van a liszt, a tej és az élesztő. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet, és robotgéppel, de akár ennek hiányában kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Rugalmas gombócot kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragad, akkor még egy kevés lisztet neki, ha túl kemény, akkor meg egy kevés tejet. Hagyjuk kelni 50 percig a tésztát.

4. Gyúrjuk át a tésztát, szedjük 12 gombócra, helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és még hagyjuk 30 percig kelni.

5. Kenjük le a zsemlék tetejét felvert tojással, és 210 fokos sütőben süssük addig, amíg szépen megpirulnak (kb. 10 perc). Rácson hagyjuk kihűlni a bucikat.

20150228_1148336. Vágjuk le a zsemlék tetejét, és szedjük ki a belsejüket.

20150228_1157017. A kiszedett zsemlebelsőt keverjük össze a darált mandulával, a porcukorral és a tejjel. Marcipánszerű masszát kell kapnunk. Ezt töltsük vissza a zsemlékbe. Aztán verjük habbá a 8 dl habtejszínt a cukorral, és nyomjuk a mandulakrémre, jó magasan. Helyezzük vissza a zsemlék kalapját a habra. Aztán már csak szórjuk le porcukorral.20150228_121441Hát ez a semla.

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük