A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Nemrég írtam arról, hogy elromlott a mosógépem, az írást a facebookon is elérhetővé tettem azzal a kérdéssel, kinek milyen gépe van – és nagyon sokan írtak a sajátjukról, nemcsak a márkáját, hanem hogy elégedettek-e vele vagy sem. Az egyik hozzászólóról, Szika Dávidról azonban kiderült, hogy szakértője a témának: mosógépek (illetve egyéb műszaki cikkek) eladásával foglalkozik, így aztán valóban széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik arról, kinek milyen mosógép lehet a legjobb. az alábbiakban az általa összefoglaltakat adom közre.a1

Alap elvárások a mosógéppel szemben

Fontos az embernek tudnia, hogy melyek azok a saját maga által támasztott minimális követelmények, amelyeknek meg kell felelnie az ideális mosógépnek. Ilyen például:

 •  a mosókapacitás,
 • a mosás gyakorisága (vagyis, hogy hányszor mosunk egy héten),
 • a centrifuga fordulatszáma,
 • a megfelelő méret (keskeny elöltöltős, normál méretű elöltöltős, vagy esetleg felültöltős).

A mosókapacitás és a mosás gyakorisága részben összefüggnek; minél nagyobb mosókapacitású mosógépet választunk, valószínűleg annál ritkábban kell egy héten mosnunk. Nyilván a mosás gyakoriságát befolyásolja, és ez által a képet is árnyalja, ha egy vagy akár több sportoló is van a családban, mert ilyenkor nem ritka, hogy napi rendszerességgel kell mosni. Fontos a nagy mosókapacitás, amennyiben lópokrócot, vastag takarókat, egyéb vastag anyagot mos az ember, mert ezek nagyon megszívják magukat vízzel, és ez által hamar túlterhelik az alacsony mosókapacitású készülékeket. Mosókapacitás tekintetében egyébként 5 kg-tól 12 kg-ig különböztetünk meg mosógépeket.

a2A következő szempont a centrifuga fordulatszáma. Ez két ok miatt is jobb, ha magasabb: a fő ok persze az. hogy minél magasabb fordulatszámon centrifugázunk, annál kevésbé lesz nedves a ruha, és annál kevesebbet kell szárítani is (egy mosógép általában programonként változó centrifugával dolgozik, ezért minden esetben javasoljuk a vásárlónak a leírás vonatkozó részeinek áttanulmányozását). A másik ok pedig a felfüggesztés, amin a dob „csücsül”, valamint a csapágyazás. Ugyanis minél magasabb a centrifuga fordulatszáma egy mosógépnél, annál vastagabb tengelyre van rögzítve a dobja, és annál jobb minőségűek a csapágyai is. (Ez nyilvánvalóan nem garancia időn belül lesz érdekes, de ügyfelektől tudom, hogy bosszantó dolog, ha a garancia lejártát követően egy-két nappal hibásodik meg a mosógép, jellemzően költségesen javítható csapágyproblémával).

Fontos a megfelelő méret; elöltöltős mosógépeknél a mélységre kell figyelni, mert ez az a méret, ami alapján megkülönböztethetünk 2-3 kategóriát. Van az ultra keskeny, ez a „fehérholló” gyakoriságú, 40 cm mélységű készülékek megnevezése (az ultra keskeny készülékek mosókapacitása általában 3-4 kg, de előfordul 5 kg-os változat is). Van a keskeny mosógépek csoportja, ez az 50 cm mélységig bezárólag öleli magába a készülékeket; nem ritkák, de ár-érték arányban – kompakt méretük miatt – drágábbak, mint a harmadik kategóriába tartozó, úgynevezett normál elöltöltős mosógépek (A keskeny mosógépek átlagos mosó kapacitása: 5-6 kg). A normál elöltöltős készülékek mélysége 60 cm-ig bezárólag változhat.A felültöltősek egységes méretekkel rendelkeznek: 85 cm magasak, 40 cm szélesek, valamint 60 cm mélységgel rendelkeznek. Ezek az egységes paraméterek teszik kedvelté a panellakásokban lakók körében.a3

Plusz programok – nem árt, ha tudja a gép

Vannak olyan programok, melyek megléte nélkül is lehet szuper egy mosógép, de azért nem árt, ha benne vannak a gépben. Ilyenek például:

 • időzítés,
 • féltöltet- és gyors program,
 • centrifuga állítási lehetőség,
 • szárítási funkció,
 • gőz program.

Időzítés: kétféle időzítést különböztetünk meg attól függően, hogy elöltöltős, vagy felültöltős készüléket vásároltunk. A 3-6-9 órás időzítés főként a felültöltős mosógépeknél gyakori, míg az óránként állítható időzítést jellemzően az elöltöltősöknél fedezhetjük fel. (Felültöltősnél az óránként állítható időzítés a drágább, kijelzővel rendelkező készülékeknél fordul elő, míg elöltöltősből nem ritka a kijelző nélküli modelleknél sem. Ez utóbbi esetben LED jelzőfénnyel és a panel feliratozásával oldják meg az időzítést.)

Féltöltet- és gyors program: a féltöltet program a felültöltős készülékek specialitása, mely rövid idő alatt a maximális mosókapacitás felének megfelelő ruhamennyiség kimosására alkalmas. Lényegében ugyanez a funkciója az elöltöltős készülékeknél a gyorsprogramnak, csak éppen itt a mosási idő rövidségére tették a hangsúlyt (de általában gyors programnál is a felét, vagy kevesebbet lehet kimosni, mint a maximális mosókapacitás).

Centrifuga állítási lehetőség: ezt az opciót azoknak szoktam ajánlani, akiknek problémát okoz magas centrifuga fordulatszámon centrifugázni a ruháikat. Ennek az opciónak a segítségével ugyanis, a gyárilag a programhoz rendelt maximális tartományon belül állíthatom a centrifuga sebességét (amely fordulat/perc egységben van megadva).a4

Szárítási funkció: a szárítási funkciót csak nagyon muszáj esetekben szoktam javasolni, olyan érdeklődök számára, akik hely hiányában nem tudnak teregetni, esetleg a lakásuk a pára hatására hamar penészedik. A mosó- szárítógépek megnövekedett energia és vízfogyasztásuk miatt csak a fent felsorolt esetekben, illetve időszakos használat esetén ajánlottak megvételre, minden más esetben (ha van hely, és napi szintű szárítás történne) inkább külön mosó- és külön szárítógépet ajánlanék.

Gőz program: leggyakrabban talán az LG mosógépeiben találkozunk ezzel az amúgy igen hasznos programmal, mely azoknak a családoknak nyújt elsősorban segítséget, ahol allergiás személyek is vannak. A gőztisztítás lényege ugyanis pont abban rejlik, hogy vízgőz segítségével, mosó- és öblítő szer használatát mellőzve érhető el a kívánt tisztítóhatás. Mindemellett olyan ruhákat is belerakhatunk (kellő körültekintléssel), melyeket amúgy tisztítóba hordanánk; ilyenek az öltönyök, kosztümök. (Ezzel kapcsolatban gyakorlott háziasszonyoknak is kötelező a használati utasítás és az adott ruhába bevarrva található TEXTIL KRESZ alapos áttanulmányozása!)

a1

Milyen márkát válasszak?

Márkafüggetlen cégnél dolgozva számos márkát ismertem meg, ezért mindenkinek azt tudom javasolni, ne márka, hanem az elvárásai alapján válasszon mosógépet. Persze, minél magasabb elvárásai vannak valakinek a leendő mosógépével kapcsolatban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem a legolcsóbbat fogom ajánlani; hiszen minél nagyobb tudású egy gép, annál drágább is lesz.

Újabb tanács: ne az ára miatt vegyünk meg egy mosógépet, hanem azért, mert olyan tudást nyújt, ami az igényeinknek megfelel! Inkább vásároljunk egy olyan gépet, amiben több van az elvártnál, így megvan a lehetősége arra, hogy felfelé lépjünk, ha kell. Ha azt a gépet vesszük meg, ami csak szűkösen felel meg, de az ára jó, előfordulhat az is, hogy előbb-utóbb olyan funkciót használnánk, mely nincs benne a készülékében.a2

Utoljára, de egyáltalán nem utolsósorban a legfontosabb: ha egy készülék mindent tud, amire szükségünk lehet, ne ódzkodjunk megvenni csak azért, mert ismeretlenül csengő márkája van. Vannak olyan cégek melyek nyugatról szereznek be termékeket, és ezeknek a márkaneve gyakran idegenül csenghet a magyar ember számára. Sajnos azonban azt kell, hogy mondjuk, a nyugati piacra készült gépek jobb anyagminőséggel, magasabb elvárásoknak megfeleltetve készülnek, mint a keleti piacra gyártott társaik. Ezért nem érdemes megijedni egy ismeretlen márkától! Meg azért sem, mert majdnem mindegyik egy általunk – magyarok által is – ismert cég, vagy annak leányvállalata gyártósoráról került le.

Már vettem egyet, de hogyan tartsam karban?

Az egyszerűbb, középkategóriás készülékeket érdemes a legmagasabb hőmérsékletű programon ecettel átmosni, majd egy ismételt nagy hőmérsékletű mosást is lefuttatni rajta. Az ecetes mosás által megtisztítjuk a gépet a vízkőtől, az üres mosás által pedig kimossuk a mosógépben maradt ecetet. Ezt a fajta tisztítást elég időszakosan megcsinálni, amikor már nagyon látszik a vízkő a mosószer adagolóban, esetleg a dobban. Külön érdemes a mosószer adagolót is kezelésbe venni, lehetőség szerint minden mosás után beáztatni és átsikálni egy kicsit.

A felső középkategóriás, valamint a prémium kategóriás készülékeknél van kifejezetten tisztító program. Erre a programra vonatkozóan minden instrukció megtalálható a készülék leírásában. Ezeknél a készülékeknél is érdemes azonban a mosószer adagolót manuálisan tisztítani, a fent leírtaknak megfelelően.

Fontos, hogy a készülék szűrője tiszta legyen. A szűrő tisztasága egyszerűen elérhető, csupán ki kell csavarni a szűrőbetétet, és meg kell tisztítani minden rárakódott szennyeződéstől.

Az elöltöltős mosógépeknél a szűrő lent a padlóhoz közel található, általában jobb oldalon, egy takarólemezzel (úgynevezett szoknyával), vagy egy lepattintható szűrőfedéllel eltakarva. A felültöltős mosógépeknél már nem ilyen egyszerű a helyzet, ott előfordul, hogy márkánként, de akár márkán belül típusonként változik a szűrő elhelyezése; ezért felültöltős mosógép esetén érdemes a használati mutató ide vonatkozó részeit elolvasni.a3

Összefoglaló – amennyiben éppen mosógépet tervezel vásárolni

Mérd meg a régi készülék helyét; felültöltős mosógépnél egyszerű a dolgod (85x40x60 cm), felültöltősnél azonban mindenképpen érdemes lecentizni a magasságot, a szélességet, valamint a mélységet. Ha esetleg keskeny gépre van szükséged, előre fogod tudni.

Írd fel a lecserélendő gép paramétereit; milyen mosókapacitással, centrifuga teljesítménnyel, és feltétlenül szükséges plusz programokkal rendelkezik.

Írd fel az árat; milyen ársávban gondolkozol. Ne feledd el, minél nagyobb tudású gépet szeretnél, annál nagyobb valószínűséggel fogok neked drágábbat ajánlani. Ugyanez igaz az a gyakori igénybevételű készülékek esetén is (minél többet használod, annál strapabíróbbat kell, hogy ajánljak). Ha kell, tájékozódj a piacon (internet segítségével még ki se kell mozdulnod a lakásból).

Ha vásárolni szeretnél, látogass el a www.depostore.hu weboldalra, vagy újpesti és óbudai üzletünk valamelyikébe, szívesen segítek!

 

Ajánlott cikkek

3 Hozzászólás

 1. Plusz egy szempont: mennyi hely van teregetni. Hiába van tízkilós mosógép, ha (télen) csak egy állványos ruhaszárító fér el a kettő és fél helyett a lakásban.

  Az ecetes tisztítás meg – minden tiszteletem az értékesítő úré – kémiailag nem így működik. A vízkőoldó hatás kifejtésének idő kell, főleg enyhe savnál. Kb. két flakon ecetet (vagy ha vki jó áron jut citromsavat, annak vizes oldatát) kell beönteni a gépbe legalább egy éjszakára, és gyakran átforgatni a dobot. Akkor jó, ha (felültöltősnél) látszik alul a dobon belül a folyadék szintje (ilyenkor elfedi a fűtőszálat), aztán pedig azért kell leszivattyúzni és egy rövid, max. 40 fokos mosást ráküldeni, mert a benne maradt ecet kvázi semlegesíti a lúgos mosószert (ezért is alkalmazzák öblítő helyett). A végén a szűrőt kiüríteni és kimosni.

  Mosógépszerelő rokon szerint egyébként egy rendszeresen használt mosógépnél a vízkövesedés még karsztvizes területeken sem számottevő probléma, mert a fűtőszál ahogy felfűt, tágul, ahogy hűl, összehúzódik, így folyamatában lepattog róla a vízkő (erről minden panellakó meggyőződhet: ha a dobból kihúzzuk az egyik műanyag bordát, a nyílást lefelé fordítjuk és bevilágítunk, ott a fűtőszál, fényesen és simán – kivéve, ha vettél egy használt mosógépet, aminek nem ismered az előéletét, ott több kör savazásra is szükség lehet).

  Ami problémásabb, az öblítőmaradványban tenyésző gomba (penész, ami büdös), aminek a zsíros alapját erősen lúgos trisóval, majd az azt leöblítő savas hipóval lehetne csökkenteni, de a klór árt a guminak, a trisó meg a környezetnek…

  1. Köszönöm a hasznos észrevételt, és a korrigációt. Természetesen gyakran megkérdezem ügyfeleimet, hogyan tartják karban mosógépüket. Ezt a választ kapom, így ezt adtam tovább.s

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük