Nálunk nem igazán megy a muffin. A gyerekeim nem rajonganak érte. Így aztán néha másképp használom a tepsit, fordítva: kosarakat sütök rajta. Így nem púposodik fel, és nem csúszik le a tészta oldala sülés közben, és egészen biztos, hogy minden kosár ugyanolyan lesz. Az alábbiakban megmutatom, hogyan készítettünk madárfészkeket a kosarakból – mert ebben az is jó, hogy lehet a gyerekekkel közösen kézműveskedni.
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
3 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1-2 ek tejföl
csipet só
A töltelékhez:
20 dkg cukor
3 dl tejszín
15 dkg dió
10 dkg kókuszreszelék
1 zacskó színes tojáscukor
1. A lisztet tegyük egy mély tálba, dobjuk rá a hideg vajat, és a két tenyerünk között morzsoljuk nagyjából egynemű keverékké. Adjuk hozzá a sütőport, a porcukrot, a kakaóport, a sót, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható masszát kapjunk.
2. Nyújtsuk ki a tésztát. Szaggassunk belőle köröket, ezeket igazítsuk rá formákra, körben nyomkodjuk le a tésztát. 180 fokos sütőben süssük meg a tésztakosarakat, körülbelül 18 perc alatt. Utána hagyjuk kihűlni, és azután szedjük le őket a muffin tepsiről.
3. Amíg sülnek a kosarak, készítsük el a tölteléket: karamellizáljuk a cukrot – erre a célra legjobb egy vastag talpú edény, nem ég le olyan könnyen. Amikor a cukor egyenletesen borostyánszínű, apránként adjuk hozzá a tejszínt, és folyamatosan keverjük. Ha keletkeznek cukorrögök a hideg tejszín miatt, forraljuk a keveréket addig, amíg el nem tűnnek belőle. Közben törjük mozsárban durvára a diót, és amikor már kicsit kezd sűrűsödni a karamell (három-négy perc), adjuk hozzá. Zárjuk el a lángot az edény alatt, és mehet bele a kókuszreszelék is, annyi, hogy jó sűrű masszánk legyen.
4. Adagoljuk a masszát a kihűlt kosarakba, majd a végén díszítsük a tojáscukorral.
A recept eredetileg a Virággal és Évivel közösen írt Húsvéti e-bookban szerepelt.