Málnás Miki, a málnabeszállítóm nemcsak a nevezett gyümölccsel foglalkozik, hordja szorgalmasan a piros-, fehér- és feketeribizlit, szedret, néha egrest is hoz, meg szedermálnát, illetve egészen véletlenszerűen cukkinit.
Addig-addig jött a ribizlivel, hogy vészes mennyiség gyűlt össze belőle, célirányosan keresgéltem tehát a ribizlis receptek között, majd összegyúrtam egy újabb változatot, 30 centis piteformára adaptálva. Sőt, hogy valami érdekesség legyen, megkértem fiaim barátját, az ideiglenesen nálunk állomásozó Árpádot, azaz Svarcikát, hogy rakjon össze egy gyors videót a sütiről, amelynek készítését frissen érettségizett lányom, Nóra vállalta. Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
csipet só
1 tk sütőpor
1 tojás
A krémhez:
45 dkg tejföl (1 nagy pohár)
1 dl tejszín
3 tojás
10 dkg cukor
kb. 30 dkg gyümölcs
fél vaníliarúd kikapart magjai
+ opcionálisan: az elősütött tészta szórásához két marék durvára tört dió
1. A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk tésztává. Kicsit tegyük hűtőbe.
2. Addig készítsük elő a gyümölcsöt: szemezzük le a ribizlit, illetve a diót is törjük meg a mozsárban.
3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra. Vajazzuk, lisztezzük ki a piteformát, nyomkodjuk le a piteformába a tésztát, csak úgy kézzel. Süssük elő úgy 15 percig.
4. Közben keverjük össze a krém hozzávalóit, azaz a tejfölt, a tejszínt, a cukrot, a vaníliát, a tojásokat.
5. Az elősütött tésztát szórjuk meg a dióval. Öntsük rá a tejfölös keveréket, és szórjuk bele a gyümölcsöt. Süssük további 40 percig, amíg a krém már nem folyik. Hagyjuk hűlni, majd szeleteljük.
És akkor jöjjön a videó. Egy szál telefonnal készült, nézzétek el a hibákat, ez az első próbálkozásunk:)