Amikor megígértem paleós barátnőmnek, hogy viszek neki sütit, egyből rá is ugrottam a netre, hogy ugyan, mit eszik és mit nem az, aki ezt az életmódot követi.
Nos, elég szigorú. Semmi gabona (tehát még az egészségesnek mondott köles, quinoa, amaránt sem), a keményvonalasabb paleósok még zabpelyhet sem fogyasztanak, semmi hüvelyes, semmi olyan zöldség, amiben keményítő van: burgonya, édesburgonya, csicsóka, és persze no cukor.
Bár eléggé spártainak tűnik, a sok leírt gyógyulás – mert ennek az életmódnak az egyik alappilére az, hogy a civilizációs betegségek fő okozója a helytelen táplálkozás – elgondolkodtató.Meg a pozitív mellékhatásként jelentkező túlsúly-vesztés is, persze…
Meg is alkottam a sütit, ami annyira jó lett, hogy aztán megismételtem itthon magunknak. Egyszerűen klassz.
Hozzávalók:
3 nagy tojás
10 dkg darált dió
5 dkg natúr gesztenye (Maronit kaptam, cukrozatlan, reszelt gesztenye, semmi adalék nincs benne)
5 dkg gesztenyeliszt (helyettesíthető zabpehellyel, vagy más paleós liszttel)
5 dkg xilit vagy eritritol
2 alma
1 répa
1 banán
1 kk szódabikarbóna
A tetejére:
2 tojássárga
1 dl kókusztej
5-8 dkg kókuszreszelék
5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
1. A diót nagyon finomra daráljuk. Összekeverjük egy tálban a gesztenyeliszttel, a gesztenyével.
2. Az almát héjastól lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A répát a kisebb lyukún. A banánt villával összenyomkodjuk.
3. Egy másik tálban gépi habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, belekeverjük az összes többi hozzávalót, a végén a szódabikarbónát is. A masszát sütőpapírral borított 26 centis kerek formába (persze, süthetjük kisebb szögletes tepsiben is, why not) simítjuk, és 180 fokon 25 percig sütjük.
4. Amikor megsült, rácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Amikor kihűlt rákenjük a mázat, amit a övetkezőképpen készítünk el: a 2 tojássárgáját a kókusztejjel egy kis lábasban sűrűsödésig forrósítjuk folyamatos kevergetés mellett, vigyázva, nehogy rántotta legyen belőle. Belekeverjük a kókuszreszeléket, majd a megolvasztott étcsokit.
Örülök a receptnek,el fogom készíteni.A csicsóka tudtommal paleo.Üdv
Szia, Szendi Gábor honlapján tiltólistán van.
Tudtommal már nem tiltólistás, felülvizsgálta és bevette alapanyagnak, a vele dolgozó Elmira írt is róla a saját receptes oldalán.
Ó, hát akkor kár, hogy nem javította ki a honlapon. A csicsóka klassz, sajnáltam, hogy tiltós az oldalon.
Szia !
Megsütöttem, nekem nagyon kremszerű a süti, olyan mintha nem sült volna àt, pedig legalább 15 peccel tovabb sütottem a megadott időnél. Mi lehet az oka ?
Eri
Szia Eri, hát nem tudom… Nekem pont tökéletes volt, szaftos – a gyümölcsöktől -, de mégsem nyers. szóval, nem tudok okosat mondani…
Szia!tegnap megsütöttem, nagyon köszi, Isteni lett!! abban változtattam, hogy barco kókuszkrémet használtam – ez 160ml és 3 decire felhígítottam. Az egész család odavolt! 🙂 + a tésztájába tettem 5 dkg kókuszzsírt, mert a zsíradékot hiányoltam 🙂
Kókusztej? A literes dobozos híg, vagy a konzerves 400 ml-es sűrű (ezt sokszor akcióban a Lidl-ben lehet kapni)? Üdv és köszi, Mari
Szia, itt a hígra gondoltam (Aroyd pl.), ami sűrűt mi használunk, az kókusztejszín (cocomas), nem ismerem azt a Lidleset, amit írsz.