A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Az igazság az, hogy a Bud Spencer-Terence Hill filmekben többször feltűnő hagymás bab receptjét homály fedi. A film készítői sosem rukkoltak elő a kincstári változattal, így aztán sok-sok elkészítési mód kering a világhálón Piedone- avagy Bud Spencer-féle hagymás bab néven, mert sokakat megihletett a filmbeli főzőcskézés. A minap mi is megnéztük az egyik emblematikus alkotást, a Kincs ami nincs-et, amiben a Puffin lekvárok hajóból való kidobálása után a nagy pofonosztó kimondja: az én kedvencem ugyanis a bab!

És akkor Bence kérlelni kezdett: anya, főzzél nekem hagymás babot… Nem győzködött sokáig, mert hát volt itthon szalonna, hagyma, bab – hát, mondtam, legyen.

Igaz, a filmben láthatóan fehérbabból készült az étel, nekünk vörösbabunk volt itthon, az is konzerv. Aki maga szeretné megfőzni a babot, előző este áztassa vízbe, másnap kuktában főzze puhára, forrástól számítva úgy 30 percig, aztán zárja el a kuktát, és hagyja békén addig, amíg ki nem tudja nyitni. Aki ezzel nem akar bajlódni, vegyen babkonzervet. Nekünk is volt, három. Bence ezt nemes egyszerűséggel úgy írta bele a videóba, hogy “hozzáadunk három babot”, nos az három konzervet jelent.

Hozzávalók 4-5 főre:

15-20 dkg füstölt kolozsvári szalonna

4 szép nagy fej vöröshagyma

3 konzerv bab (kb. 40 dkg egy konzerv) VAGY 40 dkg száraz bab, egy éjszakára beáztatva, megfőzve a fent elmondottak szerint

1-2 ek zsír

2 gerezd fokhagyma

só, bors

víz

Képkivágás a11. A szalonnát felcsíkozzuk, kevés zsíron (ez a legjobb: állati zsiradék) kiolvasztjuk. Közben a hagymákat félbevágjuk, és felszeleteljük szép vékonyan. A hagymacsíkokat a szalonnára dobjuk, és jó sokáig együtt pároljuk – egészen addig, amíg a hagyma össze nem esik, és már-már pirulni nem kezd.

2. Ekkor adjuk hozzá a babot, kevés vizet, és pároljuk. Addig párolgatjuk, és öntözünk hozzá kevés vizet, amíg egy kicsit meg nem szottyososdik, és olyan jó szaftos nem lesz. A szottyos azt jelenti, hogy egyes babszemek már szétfőnek, szétnyílnak, és püréjükkel sűrítik a levet. Persze a végső állapot eléréséig még sózzuk, borsozzuk, meg rányomjuk a fokhagymagerezdeket.

A lényeg: ha szottyos, kész.Képkivágás

Friss bagettel, csakis.

Fergeteges, csak a következményekkel számoljunk előre, és legyünk elnézőek mindazokkal, akik előző este lelkesen fogyasztották.

Nahát, csak most vettem észre, hogy egy hagymás bab recept már van a blogon. Ahhoz nem videó van, hanem sztori.

Ajánlott cikkek