A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Segítsütis nyertesem, Gabi telefonált rám nemrég: Keszthely fele járnak, nem találkozhatnánk-e? Dehogynem, vágtam rá azonnal, és az újabb kellemes közös kávézás mellé kaptam tőle három üveg fantasztikus termelői mézet, és egy üveg általa készített sárgabaracklekvárt, csak úgy, ajándékba.
A lekvár megfelelő hasznosításán gondolkodtam tegnap, és beugrott: hol is lehetne méltóbb helye, mint egy tepsi finom buktában?
A bukta finom és egyszerű. Ráadásul a házi készítésű nem olyan, mint a bolti, hogy két nagy harapás után előbukkan belőle a tömény sütésálló lekvár, tart két harapásnyit, majd újabb két harapás üres tésztával érünk a végére. Nem; a házi buktában már az első harapáshoz is lekvár jár, és még az utolsónál is tart.
Mi, magyarok szeretünk hungarikumként tekinteni erre a finom péksütire, de az a helyzet, hogy a cseheknél és a németeknél is komoly hagyományai vannak.

A tésztához most is a jól bevált tejfölös kelt tésztámat használtam, akárcsak az orosházi banánnál.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
3 ek cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
fél kk só


A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyosított tejet, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és vártam öt percet, amíg felhabosodott. Utána hozzáadtam az összes többi belevalót, majd kb. 20 perc alatt összekevertettem a géppel. Hagytam, hogy duplájára keljen.
Akinek nincs kenyérsütője, egy nagyobb tálba öntse a liszteket, keverje el a sóval. A közepén alakítson ki egy kis mélyedést, abba öntse a langyos tejet, a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Amikor felhabosodott (valamilyen oknál fogva ezt ugye úgy mondjuk, hogy felfutott), akkor üsse még hozzá a tojást, tegye bele a tejfölt is, majd szépen gyúrja össze a tésztát, és hagyja duplájára kelni.

A duplájára kelt tésztát kicsit átgyúrtam, újabb tíz percig pihenni hagytam, hogy aztán könnyebben ki tudjam nyújtani. Jó vékonyra nyújtottam, majd kb. 7×10 cm-es téglalapokra vágtam. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy a tészta úgyis rögtön kelni kezd, ezért töltéskor az ujjaimmal mindig el kell egy kicsit lapítani. A szélső, túl kicsire sikerült darabokat újra összegyúrtam, majd később azt is kinyújtottam újra.

Itt látható, hogy az ujjaimmal megnyomkodtam a téglalapot, így majdnem négyzet lett. Az alsó szélén elhelyezem a tölteléket, ami nem törvényszerűen lekvár, lehet mazsolás túró vagy csoki, mondjuk.

Megfogtam a tészta alsó szélét, és a lekváron túlra hajtottam…

…majd a tésztát mindenhol összecsipkedtem, “összeragasztottam”, hogy sütés közben a lekvár ne folyhasson ki belőle.

Egy bukta kész. Ugyanígy jártam el a többivel.

Amikor az összes készen volt, 8 dkg vajat felolvasztottam, és beleöntöttem egy magasfalú közepes tepsibe (az enyém 33×29 cm-es). Minden buktát “megfürdettem” a vajban, és így raktam őket szépen egymás mellé.

A tepsit langyos, 50 fokos sütőbe tettem 20 percre, majd felcsavartam a hőmérsékletet 210 fokra, és további 16 perc alatt készre sütöttem a buktákat.
Ha valaki azt szeretné, hogy a péksütik teteje szép fényes legyen, a sütés előtt lekenheti őket felvert tojással.

Nekünk így is jó volt.

Meg lehet szórni porcukorral, én a fotó kedvéért megszórtam, de amúgy teljesen felesleges. A bukta úgy finom, ahogy van. Nagyon-nagyon.
Nektek mi a kedvenc bukta-tölteléketek?

Ajánlott cikkek

37 Hozzászólás

  1. Kb. két hete azzal jött haza az oviból az én cefetül evő, négyéves Csilla lányom az oviból, hogy bukta volt ebédre, és szomorúan mesélte, hogy csak azért nem tudta megenni az egészet, mert naggyon nagy volt!
    Nos, én már azon elképedtem, hogy egyáltalán evett lekváros buktát…már eleve: lekváros ételt…:-D
    Kérve kérlelt, hogy csináljunk itthon is, én meg hirtelen nem is tudtam, hova szaladjak remek receptért.
    Nos, ma, itt megtaláltam! nem csináltam még buktát, de a képek alapján el sem lehetne rontani. 🙂 Én viszont lehet, hogy “bóti” szeder-vagy áfonyalekvárt teszek bele, mert az mégiscsak lilás-rózsaszínes. Csak, hogy biztosra menjek lánykámnál. :-))

    ui: a pár hete közzétett kókuszkockádat is kétszer sütöttem az elmúlt napokban, és eszméletlenül finom! már csak annyit kellene elérnem, hogy ÉN NE egyek belőle annyit. 😀

  2. Talan laikus kerdes..de: ez a baracklekvar mennyire volt “folyos”? Mert nekem van nagyon jo kis Anyukas hazi baracklekvarom de nem mertem beletenni a buktaba,mert tul folyosnak iteltem. Pedig masra sem gondolok hetek ota csak a finom barackos buktakra..lett helyette diotoltelekes.De szivesen kiprobalnam a te receptedet is!

  3. Nem laikus a kérdés egyáltalán…:) Túl folyós lekvárral én sem próbálkoznék, ez olyan határeset volt. De nem folyt ki. Sütésálló lekvárt meg lelkiismeretfurdalás nélkül nem tudok venni. Úgy érzem, szemetet adok a gyerekeknek.

  4. Dóra, látod a képen, hogy azért megállt egy kupacban… Tartottam tőle, hogy ki fog folyni, de úgy látszik, sikerült jól lezárni a buktákat, talán egyből jött csak ki egy kevés.

  5. A férjem pont a hétvégén álmodozott ilyen formályú buktáról de én csak az átlósan összecsipkedős táska hajtást ismerem. Most jó volt látni a képeket, ha lesz megfelelő állagú lekvárom rögtön letesztelem új tudásom.
    Részemről a túrósat szeretem, ha lekváros táska/bukta akkor szilva. Olyan igazi amit úgy kell kirobbantani az üvegből 😀

  6. A “sütésálló lekvár” kifejezéstől az embernek mindig fordul egyet a gyomra. A régi, celofános lekvárok ki tudtak annyira száradni 1-2 év alatt, hogy lett az embernek sűrű lekvárja, de mi már mind beleestünk a csavaros üvegek csapdájába!

  7. Kedvencem a túrós és tegnap sütöttem is! 🙂 Úgy látszik, tegnap volt a bukta napja. Horváth Ilona szakácskönyveset csináltam, jó lett, 15 db lett belőle, és már csak egy maradt. Lefényképeztem, úgyhogy ha végre rászánom magam, megmutigatom a blogomon.
    Kevesebb a hozzávaló mint a te receptedben. A tied egyébként egyszerűbb, ki fogom próbálni.

  8. En szabolcsi csaj vagyok, mar 10 eve kulfoldon elunk. Az egyik kaja ami a legjobban hianyzik az az igazi szilvalekvar, amit nagyapam egesz ejjel az ustben fozott. Na, az aztan nem folyt ki semmibol, es cukron kivul, semmi tartosito sem volt benne, zsiroskannaban megis evekig elallt.Szerencsere Edesanyam becsempeszett mar par kilot, mikor jott, hogy buktazhassunk.:-)

  9. Én kérdezném, hogy a csokisba mit raksz? Sűrű csokipudingot vagy mást (akkor mit)?
    Fiam mindent megeszik ami csokis és semmit ami lekváros.

  10. Kancellár, bocsánat a késlekedésért, addig-addig gondolkodtam, hogy végül elfelejtettem válaszolni… Merthogy csokisat még én sem készítettem, csak hallottam róla, hogy létezik. Azt hiszem, én jó sűrű csokipudingot főznék hozzá. Vagy: felolvasztanék 1 tábla csokit 1 dl tejszínnel (ganache), hagynám, amíg megdermed (vagyis érdemes lenne előző nap elkészíteni) és ezt adagolnám a buktákba. Valószínű, hogy a lezárással alaposabbnak kellene lenni, mint a lekvár esetében.

  11. Megcsinaltam, fele teljesorlesu finomliszttel. Felebe hazi szederlekvart toltottem (szeder a kertbol), masik felebe keserucsoki-lencset, az van itthon, muffinba kivalo. Igy nekem tomeny lett, viszont nem folyt ki, hoolnap valami vaniliasodot fogok hozza kesziteni, azzal pompas lesz, igy nem fog elfogyni, tul csokis. Sztem tejcsoki-lencsebol pont jo lenne amugy. (en lusta lennek ganachozni 😛 )

    “Eloetelnek” a toltottkaposztadat keszitettem, nemet uveges konzerv kaposztabol (Angliaban sok mas valasztas nem leven), de valami isteni lett az is. Koszi a recepteket, varom a gazdasagrol szolo tovabbi tudositasokat 🙂

    zs

  12. Jó kis ötletek a csokishoz. Köszönöm, hétvégén ki is fogom próbálni, elsőre valószínű a pudingosat, mert pudingos kiflit már csináltam és nem folyt ki. A többit meg eltároltam későbbre.

  13. Szia!!

    Egy kérdésem lenne!

    Megsütöttem a buktát,de a teteje kicsit kemény lett,ez mitől lehetett?
    Sokáig sütöttem kicsi hőfokon?

    Egyépként nagyon finom lett,köszönöm a receptet!!!!

  14. Szia!!

    Egy kérdésem lenne!

    Megsütöttem a buktát,de a teteje kicsit kemény lett,ez mitől lehetett?
    Sokáig sütöttem kicsi hőfokon?

    Egyépként nagyon finom lett,köszönöm a receptet!!!!

  15. Andrew, amikor beleforgattad a vajba a nyers buktákat, a teteje is vajas volt? Nekem csak közvetlenül a sütés végén volt egy kicsit kemény a teteje, de az aztán hamar visszapuhult. Esetleg azt megpróbálhatod, hogy amikor kiveszed a sütőből a forró buktákat, lekened őket tejjel, és egy percre még visszatolod.

  16. Lehet,hogy lesznek akik ki fognak nevetni,de..

    Amikor megsültek a csodaszép bár nem egyforma bukták,akkor mint írtam kicsit keménynek véltem a tetejét,és hirtelen felindulásból gyorsan lekentem vízzel a tetejüket és letakartam konyharuhával,hátha puhul egy kicsikét:O)!

    Köszönöm az ötletet,hogy tejjel kenjem le,megpróbálom legközelebb!!!!

    /Csak a tetejüket kentem meg vajjal/

    ui:A Mákos kevert kuglóf tökéletesen sikerült,köszönöm!!!!

  17. EZ valami mennyei. Most esszük, felében házi birslekvár, másikban szilva-szeder lekvár. Holnap megint sütnöm kell, már mondták. Még hajlandóak a boltba is kimenni nutelláért (a lidl-es saját márkásért). És holnap kipróbálom fele tk-liszttel.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük