A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Muszáj most írnom erről a kérdésről, hiszen nemrég tettem közzé a szedres-meggyes quiche receptjét, és amint kiderült, legjobb szándékom ellenére széles néptömegeket vezettem félre. Tévedésemre egy kedves kommentelő hívta fel a figyelmemet:
“Az a szeder eper. Amit általában epernek hívunk az szamóca, az igazi eper a fán terem. Ebből készül pl. az eper pálinka is. A szeder nem fán terem.”
A képen látható gyümölcsről van szó, amely például a kertünk végében álló fán terem, de amely végigkísérte egész eddigi életemet: gyerekkoromban, a mamánál a háztól a patakpart felé haladva esett útba egy hatalmas szederfa – vagy hát nekem azt mondták, hogy az. Rengeteget bicikliztem arra, és szinte mindig megálltam alatta, hogy szedjek a mézédes gyümölcsből, kiköpködve a zöld szárat, amit ha kézzel csíptem le, a gyümölcs ragacsos leve összekente az ujjaimat, és akkor aztán rövidesen ragadt a biciklikormány, a nadrágzsebem és a pólóm is. Aztán, amikor tizenkét éves koromban a városból falura költöztünk, a házzal együtt miénk lett egy nagy szederfa is, bár ennek a gyümölcse fekete volt, az a sunyi fajta, ami ha ruhával érintkezik, foltot hagy maga után örök mementóul, hogy lássátok, testvérek, ennyi az élet.
Tehát, épp nekiláttam a kutatómunkának, amikor ezen a blogon rátaláltam egy remek és alapos összefogalalóra, aztán meg még sok egyéb szórakoztató írásra is. Szerzőjétől engedélyt kértem, hogy munkájának eredményét idézhessem, úgyhogy tessék:
“A helyzet az, hogy az eperfa és a szederfa ugyanazt jelenti a magyar nyelvben, vagyis “azt a növényt”, adja meg a választ A magyar nyelvjárások atlasza, “amelynek levelével a selyemhernyót szokás etetni”. A Dunántúlon “szederfa, szëdërfa”, szűkebb pátriámban, a Mecsek környékén előfordul “szödörfa, szödörnyefa” változat is, a Dráva mentén pedig már az “epörnyefa” alak is, hogy aztán a Sárközben és a Duna túloldalán már végig “eperfa, epörfa” legyen, és a többi. Hogy én eperfának mondom, ez azért van, mert a szépirodalomban találkoztam először a kifejezéssel, és nem odahaza.
A tájnyelvben több szólásnak is tárgya az eperfa, így az Alföldön állítólag az “eperfa alatt esküdtek” annyit tesz, hogy vadházasságban élnek a felek, Nagyszalontán pedig azt mondogathatták egykoron szitkozódás gyanánt, hogy “Nőjik epërfa a homlokomon, ha nem igaz.”
Az “eper” szavunk ugor kori örökség lehet, míg a “szeder” eredete ismeretlen. A “szeder” szónak a ‘földiszeder’ (Brombeere) lehetett az elsődleges jelentése. A szeder és az eper valamennyire hasonlít (földön terem, édes, tudomisén), így aztán a fán lévő szeder (Maulbeere) ami meg a földiszederre hasonlít lett szeder, aztán meg eper is analógiás hatás eredményeként. Vagy valami ilyesmi, a nyelvtörténet soha nem ment igazán.
A földiszedernek a “szederfa-szederhez” növényrendszertanilag nincs köze. Az eperfa/szederfa, kedves barátunk az eperfafélék családjához (Moroceae) tartozik. Van fehér (Morus alba) és fekete (Morus nigra). A fehér eperfa Kínából származik, ennek levelét eszik a selyemhernyók. A bogyó, amit eszünk, nem más, mint “aromatikus, elhúsosodott virágtakaró”.
A selyemhernyókat állítólag a görögök vándorbot belsejében csempészték ki Perzsiából. Elterjedése tehát nem a termésének, inkább a selyemhernyó-tenyésztésnek köszönhető, aminek történetéről egykori Ilka utcai lakótársam írt is, meg kéne keresnem őt Facebookon, hátha van kedve beszélni róla. Az eperfa termése nekem annyira nem ízlett, igazából pálinkának jó, úgy hírlik. Melius Péter Herbariumában azt mondja, hogy a termés éretten hashajtásra jó. Kinyomott leve “akinek torka, szája megvész, megállatja”. Ráadásul “Ha pedig esővízben megfőzed a levelét és főt mos(ol) véle, szép hajat csinál.”
Érdekesség, hogy az eperfafélék családjába tartozik (tehát hősünknek rokona) a füge, valamint a szobanövény fikusz. A kenyérfa (Artocarpus) termése sok keményítőt tartalmaz, a trópusokon alapvető élelmiszer. (…) De az eperfa rokona a panama gumifa is (Castilla elastica), amely tejnedvéből rugalmas anyag készül, de ez nem azonos a kaucsukfával (Hevea brasilensis).”
Wikipédia rövid és tárgyilagos választ ad:
“Az eperfa (Morus) egyfelől az eperfafélék családjának Moreae nemzetségcsoportjába tartozó növénynemzetség, melybe mintegy 100 faj tartozik, másfelől két, e nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori fafaj hétköznapi elnevezése. (…) Termése a faeper vagy eper. Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják.”

Tehát, összefoglalva: a fa neve eperfa. De én dunántúli vagyok, nekem szederfa, teljesen jogosan. A gyümölcse pedig szeder – mert hát legalább annyira szeder, amennyire eper. Ha nem jobban.

De hogy ezt most kellett megtudnom,ennyi év után…

Ti hogyan ismeritek?


A képet a Wikipédiából vettem kölcsön.

Ajánlott cikkek

27 Hozzászólás

  1. Auuu! Szerintem sokunk előtt nem így van a tudatunkban.Nekem is EZ szederfa.Az eper,az eper,ami nagyszemű és otthon is nevelhetünk a kertünkben,vagy amit a piacon veszünk.A szamóca pedig az apró szemű,nagyon izletes,kertemben is van,de inkább az erdőkben.Ez az én ismeretem,de ezek szerint én is tévedésben éltem….Hát,ez van!Szerintem ezen már nem is tudok változtatni….

  2. Nahát, én most hallom, vagyis olvasom 🙂 , hogy az eperfát van ahol szederként ismerik… tudom, hogy sokfelé nem annak hívnak növényeket,amik, de ez meglepett 🙂

  3. Ez binyony eper! Sőt,van fekete színű is,ugyanígy fán terem. éppen itt a mi utcánkban van egy fa,mézédes ízű feketeepret terem.A köztudatban inkább a “földi”eper él.Apósomnál pl. van földieper,ami igazi vad,amik az erdőben teremnek .Valahonnan sikerül pár tövet szereznie,ma már elterjedt a kertben. A kicsimnek szokott szedni belőle. Még a fagyok után is bőven terem. Oylan íze van,hogy csuda,csak elég aprók.Itt az Alföldön elég sok fajtáját ismerjük.

  4. Én is teljesen tisztában vagyok vele, hogy ez eperfa (a múltkor főztem is belőle lekvárt), de a köztudatban totálisan szederfaként él a Dunántúlon, sőt én is annak hívom. Szóval én hol eperfának, hol szederfának hívom :]

  5. SOHA nem hallottam, hogy eperfának nevezi valaki. És el is gondolkoztam, amikor Arany János Családi kör c. versében azt olvastam, hogy “Feketén bólingat az eperfa lombja” – és azt hittem, valami eltúlzott költői képről van szó. Eperként a földiepret, és az erdei szamócát ismertem.És még hány ilyen dolog lehet??????

  6. Alföldi kisjány megerősíti, hogy ez bizony eperfa 🙂 S igen, van fekete színű is belőle, úgy fog a leve, hogy azt semmi más nem hozza ki a ruhából, csak az ecetes olló :-DDD

  7. Én is csak egy éve tudtam meg, hogy eperfa. Isteni finom lekvárt lehet belőle készíteni. Idén feketét és fehéret is főztem és vegyesen tettem az üvegbe.Erika

  8. Nálunk (Heves megye) is eper, eperfa. Csodálkoztam is, amikor a receptedet olvastam és néztem a hozzá kapcsolódó képet… 🙂 De gondoltam, hogy a különböző elnevezés oka a nyelvjárások eltérésében keresendő.. :))A kép egyébként egyértelművé tette, hogy miről van szó. :))

  9. Úgy tűnik ez kissé helyrajzi kérdés. Nálunk ez eperfa, többnyire vadon él. A földi eper is eper, illetve annak kisebb édesebb változata a szamóca. A szeder többnyire erdőben bokron terem. Egyébként a fiam aki Pesten él, (és az ország különböző részeiből vannak kollégái)szokott hasonló értelmezési problémákkal előállni.

  10. Ez nálunk is eperfa, ami a földön terem pedig a földieper avagy szamóca.A feketeeper pedig nem csak a ruhát, de a bőrünket is szépen megszínezi :))

  11. Ez nekem is új, mármint, hogy szeder a fán!:D A szeder ugyanolyan bokron terem, mint a málna, a “laikusok” össze is tévesztik!Amit használtál a sütibe, az fehér “fai” eper, mert mi így hívjuk a rendes epertől való megkülönböztetésre. Éppen csütörtkön laktam be a fekete társából sógornőmnél. 🙂 Én úgy tudom, hogy a szamóca az az a picike eper, amit az erdőn-réten szedünk. Legalábbis nálunk azt hívják úgy.

  12. Nagyon kevés szavunk van a magyarban, amely, mint ez (ill. mint ez a kettő), ennyire megosztaná a Dunántúlon és a Tiszántúlon (Dunamelléken) lakó embereket. Melyik az „igazi”? S ha már tények bizonyítják, hogy mindegyiknek van létjogosultsága, „melyik volt előbb?” folyik tovább a verseny. Látom Te , dunántúli létedre legyőzettél, mert végül a Wikipédiára hivatkozva azt mondod:>Tehát, összefoglalva: a fa neve eperfa.Csak úgy mellesleg jegyzem meg (magam is mint dunántúli), hogy A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a szederfa első előfordulása 1395, az eperfáé pedig 1416.Egyébként majdnem egy hónappal ezelőtt a Malackaraj-blogban is szó volt az eperfáról, kommentjében pedig nagyon érdekes történetek mindkettőről:http://tinyurl.com/2772o5j

  13. Szederfa bizony, és szederpálinka. Az eper az a földi, szamóca az erdei. Ami pedig málnához hasonló, tüske nélküli bokron nő, az a szederina.Zsanett

  14. Igenis szederfa! 🙂 Nekem is itt a Dunántúl déli részén! :)A földi az eper, az erdei a szamóca! Igaz, hogy néhány éve már hallottam, hogy eperfának is hívják. Nekünk a fekete fajta volt az udvarunkban gyerekkoromban, és valóban jó volt hozzá az ecetes olló! :))

  15. Felmentésem van, mi is szedernek hívtuk születésünk óta. Engem is sokként ért mikor fiatal felnőttkoromban (otthonról elkerülve) tudatosult bennem az igazság :-Azóta is szedernek hívom persze, de ha valaki értetlenkedik, akkor megmondom hogy a parasztszederre gondoltam és arról beszélek :-))))És nem mellesleg: a mai napig imádom!Éljen a Dunántúl!

  16. Mindenképp Eperfa, ahogy a költő írta. Este van este van ki ki nyulagomba,feketén bólintgat az EPERFA lombja.A szeder az bokor, és szúrós a szamóca pedig amit termesztünk fólisátor, vagy szabadég alatt.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük