Január a diétás desszertek hónapja. Karácsony után ugyanis rendkívül sokaknak támad lelkiismeret-furdalása az ünnepek alatt elfogyasztott kalóriák, illetve a mérleg által mutatott tényszerű adat miatt. Ugyanezt mondják az edzőtermek tulajdonosai is: januárban elárasztják őket a formálódni vágyók, aztán áprilisra már csak a legkitartóbbak maradnak.
Nos, ezzel a desszerttel a karcsúsodni vágyóknak kedvezek – illetve a paleózóknak, vagy mindazoknak, akik kényszerből vagy önszántukból nem esznek cukrot, lisztet, tejterméket. Az összekeverése öt perc, a többit elvégzi a sütő – aztán csak díszítenünk kell.
10 dkg 70%-os étcsoki
1 dl kókusztej
10 dkg nyírfacukor
3 tojás
15 dkg mandulaliszt
kb. 25 dkg avokádóhús (2 közepes) – érett legyen!
1 kk szódabikarbóna
A tetejére:
5 dkg étcsoki
0,5 dl kókusztej
1. A kókusztejet felforrósítjuk, levesszük a tűzről, beledobjuk a csokit, és addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad.
2. Ekkor hozzáadjuk a nyírfacukrot, a tojásokat és az avokádóhúst, a mandulalisztet és a szódabikarbónát, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, egyúttal elővesszük a minimuffin-tepsit. A mélyedésekbe helyezzük a kis papírformákat, majd mindegyikbe öntünk a masszából. 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük a muffinokat.
Ha kihűltek a muffinok, csokival díszítjük a tetejüket: ismét kókusztejet forrósítunk, majd elkeverjük benne a csokit. Ezzel a fényes sötétbarna masszával megkenjük a sütik tetejét.