A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nemrég a cukrászdánkban járt egy fiatalember – a pultos lányok leírása nyomán “ilyen szakállas” -, szóval, sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy ki. Viszont: hagyott nálunk egy fűszernövényt, amit kóstolgattam, kerülgettem, csipegettem, eszegettem, és nem jöttem rá, hogy mi az.

– Valami suso. Vagy susu. – mondták a lányok.

– Móni, én rákerestem erre a szóra, de azt dobta ki a Google, hogy cigány káromkodás… – tette hozzá egyikük.

Ajjaj, hát hogy használjam így fel ezt a növényt, ha fogalmam sincs, mi az?

Kerestem növényazonosító alkalmazást, ami olyan, mint a Shazam*, csak növényfotókkal, de mindenáron azt bizonygatta, hogy az általam fotózott zöld a négylevelű lóhere rokona. Hát távolról sem. 

Aztán egyszer csak a lányok azzal a hírrel fogadtak, hogy rákerestek úgy, hogy siso, pontosabban shiso, és megvan, ez az, a kínai bazsalikom!Kínai bazsalikom tehát, latin nevén ő a hangzatos Perilla frutescens.

“Évszázadokon át használták a keleti orvoslásban ezt a növényt, három alapvető egészségi körre – tüdő és légzési problémákra, ideg bántalmakra és nőgyógyászati gyulladásokra, a perilla kivonata (ideálisan a levelek kivonatának és magból nyert olajnak a kombinációja) hatásos szer az asztma, a köhögés, a tüdő fertőzései ellen, és hatásos megelőzés az influenza és a megfázás ellen. Szabályozza a bőr pórusainak tágulását, és hat a túlzott izzadás ellen. Enyhíti a görcsöket, a fejfájást valamint nyugtató és tonizáló hatása van. E tulajdonságok együttese azzal a ténnyel együtt, hogy a méh gyulladásainak gyógyítására használt szer is, a pszichikailag és fizikailag is nehéz változás időszakában lévő nők számára ideális növénnyé teszi a perillát. Ráadásul segít a hányingerrel küzdő terhes anyákon, a reumán, az emésztés zavarain és még egyes ráktípusok gyógyításánál is alkalmazzák” – írja róla a fitoterapiakalauz.hu.

Az ízéről nem tudtam megmondani, hogy mi, a leírások szerint fahéjra is és mentára is emlékeztet – hát, nem tudom, én a mentát egyáltalán nem éreztem benne.

Holnap lesz a napja, hogy kipróbáljuk a David receptje alapján készülő Apfelkuchenben!

Ti ismeritek? Használjátok?

 

 

 

*Anyukám és a nyuggerek kedvéért elmondom: a Shazam egy mobiltelefonra letölthető alkalmazás, ami néhány hangból megmondja, milyen előadó melyik dalát hallgatjuk éppen. Varázslatos. (Aki nem kattint a linkre, kérem, ne botránkozzon meg a nyuggerek kifejezésen, egy konkrét csoportot jelöl, ők nevezték így magukat.) 

 

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. Üdv. A fenti növény a Thai vörös szent bazsalikom.
    Más az íze a nálunk kapható olasz-görög bazsalikomnál, azért nem ismerted fel. Kissé kesernyésebb.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük