Igazából úgy kéne írnom, hogy kapucsínó torta, de olyan borzasztóan néz ki a cappuccino szó így magyarítva, hogy inkább maradok az eredeti verziónál. Különben is, így írta a Lucy loves to bake blog szerzője, ahol a receptet találtam.
Szlovák nyelvű a blog, egyébként, de ez, hála a Google-nak, ma már nem akadály: ctr+c, ctrl+v, és lehet is silabizálni a receptet:
Keksz Blend, keverjük össze az olvasztott vajjal és povtláčame alakú, szoktam 20 cm. Míg félre a hűtőbe.
Készítsünk kitöltésével egyszerűen keverjük össze az összes hozzávalókat, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat egyenként. Mi öntsük formába, és süssük 150 fokos körülbelül egy óra. Ne felejtse el, hogy a cső a lepedő alatt formátumát vajas keksz a szivárgó és piszkos az egész csövet. Ez történik, amikor a süteményt, amikor süt shake és rettegnek a központtól. Hagyjuk lehűlni, és a legjobb a következő nap hűtőszekrényben tároljuk. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóval.
De először lássuk a hozzávalókat. A mennyiségeket 26 centis formára adaptáltam, mivel mi többnyire azzal dolgozunk, ebből 12 szép szelet vágható.
kb. 30 dkg darált keksz – lehet kakaós, én a zabkekszet szeretem, sütikbe nagyon jól passzol.
(1 ek kakaópor, ha nem kakaós kekszet használunk)
10 dkg olvasztott vaj
75 dkg mascarpone
15 dkg étcsoki olvasztva
1 dl ristretto, azaz jó erős kávéfőzet
0,5 dl Amaretto
4 tojás
15 dkg cukor
kakaópor a szóráshoz, illetve mozsárban tört mogyoró díszítésnek
Tehát, a munkamenet:
- A kekszet daráljuk le, és keverjük el az olvasztott vajjal (meg a kakóporral, ha nem kakaós kekszet használunk). Nyomkodjuk a keveréket sütőpapírral ellátott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába.
- Ha nem akarunk attól félni, „hogy a cső a lepedő alatt formátumát vajas keksz a szivárgó és piszkos az egész csövet” – azaz, hogy a kiszivárgó vaj ráégjen a sütőre, akkor süssük elő a kekszalapunkat 180 fokos sütőben 12 percig.
- A krém hozzávalóit, azaz a receptben szereplő minden más anyagot (a szóráshoz és díszítéshez szánt kakaóporon és mogyorón kívül) gépi habverővel keverjünk el. a tojásokat egyenként adagoljuk, hogy tényleg jól el tudjuk dolgozni őket. Az olvasztott csokit adjuk utoljára a masszához.
- Öntsük az elősütött alapra a masszát, és süssük meg 170 fokon 55 perc alatt (alsó-felső sütés). Nem baj, ha remeg a közepe, amikor kivesszük a tortát a sütőből. Hagyjuk teljesen kihűlni, sőt, az a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt.
- Díszíthetjük kakaóporral, mogyoróval.
Igen, a kapucsínó tényleg elég vadul hangzik. 🙂 Mit szólnál a kapucínerhez?