A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nagyi tortája. Amikor pár éve először elolvastam a receptet, úgy gondoltam, ez a süti annyira egyszerű, hogy az már túlzás. Egy sima citromhéjas vaníliakrémes pite, könyörgöm, a huncut olaszok mégis olyan dallamos nevet adtak neki…

Aztán elkészítettem. Megkóstoltam. És mindent értek. Megérdemli a nevet.

IMG_1276Hugh Fearnley-Whittingstall (tudjátok, a riverkátidzsos) írt egy könyvet Három jó dolog a tányéron címmel, amelyben egy-egy receptben három ízt hoz össze, ami szerinte tökéletes egységet alkot. Nos, ez a süti is ilyen, három egység: a citromos vaníliakrém, a vajas tészta (pasta frolla), és a fenyőmag. Olvastam olyan recepteket, amelyek szerint a fenyőmag elhagyható, de szerintem nem az. A mandula nem pótolhatja azt az ízt, amit a fenyőmag ad.IMG_1280Persze, az olaszoknak könnyű, náluk nincs olyan horror ára a fenyőmagnak, mint nálunk. Azért igyekezzünk, hogy minden falatra jusson legalább egy szem.

IMG_1278A hozzávalókat 29-30 centi átmérőjű pitetálra méreteztem.

A tésztához (pasta frolla):

30 dkg liszt

8 dkg porcukor

15 dkg vaj

1 tojás

2 tojássárga

1 citrom héja

 

A krémhez:

1 l zsíros tej

8 tojássárga

7 dkg keményítő

15 dkg cukor

fél vaníliarúd kikapart magjai

1 citrom

A tetejére:

5 dkg fenyőmag

porcukor

IMG_12791. A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, és összedolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.

2. Elkészítjük a krémet: a tejet egy deci kivételével feltesszük melegedni. Beledobjuk a vaníliát.

2. Egy kis műanyag edényben összekeverjük a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel, hogy könnyebben dolgozhassunk, beleöntjük azt az egy deci tejet, amit kihagytunk a lábasból.

3. Amikor forr a tej, besűrítjük a keményítős keverékkel, amint a sűrűsödés megtörténik, le is vesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a citromhéjat és -levet. Ha befedjük folpackkal, megakadályozzuk a “bőrösödést”, de nekem fenntartásaim vannak a folpack és a forró krém érintkezésével kapcsolatban. Inkább legyen bőrös, ha úgy adódik – de ha gyakran kevergetjük a krémet, nem lesz az.

4. Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, helyezzük az előkészített piteformába. Öntsük bele a krémet, majd a tészta kinyújtott maradék részével fedjük be. Szórjuk meg a fenyőmagokkal, próbáljuk kissé belenyomkodni a tésztába, ez jól hangzik, nekem nem megy. Visszaugrik a tészta.

Na mindegy, tegyük a piténket 175 fokos sütőbe (alsó-felső sütés), és úgy 35-40 perc alatt süssük meg.

Hagyjuk kihűlni, a krém úgy áll össze igazán.IMG_1277

Mindig elfelejtem mondani, hogy gyertek a Facebookra is…

 

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. Még nem mondtam,de sokszor megsütöttem ezt a rendkívül finom tortát. A fiam kedvence és ezt kérte születésnapjára. Köszönet és hála a receptért.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük