A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Bud Spencer a most következő fogásra bizonyára annyit mondana, hogy “add a kanáriknak, ha nem sértődnek meg”, de én teljes őszinteséggel állítom, hogy szeretem. Volt egy időszakom 2011-ben (itt a blogon egyértelműen nyoma van), amikor elég kreatívan gyártottam a köleses recepteket. Aztán a családom fellázadt, nem mindenki, csupán néhányan, de elég masszív volt az ellenállás ahhoz, hogy kitartsak a köles rendszeres használata mellett a köz étkeztetésében.

Maradt “anya kajája”, meg aztán Nóri, a nagyobbik lányom szállt be mellém a fogyasztásába, amíg itthon lakott. De elköltözött, és a köles szépen kikopott a konyhából.

Hát most megint vettem.  Ugyanis, egy csomó jó tulajdonsága van, nem véletlenül fedezte fel a reformkonyha újra. Teljes egészében helyettesíti például a rizst, ráadásul fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Szóval, miért is ne együnk kölest?

Hozzávalók:

25 dkg köles

40 dkg lazacfilé

1 szál póréhagyma

2 kaliforniai paprika

8 dkg vaj

1 dl fehérbor

1 citrom

1 ek aprított kapor

bors

olívaolaj

A tálaláshoz:

jégsaláta

balzsamecet

Előkészítés:

A lazacfilét vágjuk kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. A póréhagyma zöld végét távolítsuk el, a hagymát hosszában hasítsuk fel, tartsuk folyóvíz alá, és ügyeljünk arra, hogy a rétegek között ne maradjon homok. Ezt követően szeleteljük fel a pórét.

A kaliforniai paprikák csumáját távolítsuk el, és a húsukat vágjuk kockákra.

Elkészítés:

A kölest öntsük egy lábasba, adjunk hosszá háromszoros mennyiségű (7,5 dl) vizet, 1 ek sót, és fedő alatt kb. 15 perc alatt pároljuk meg; utána zárjuk el alatta a lángot.

Egy serpenyőben olvasszunk fel 5 dkg vajat, és pár perc alatt süssük meg rajta a lazackockákat. Amikor kész, szedjük papírtörlőre a halat, és tegyük félre.

Egy másik serpenyőbe öntsünk 2 ek olívaolajat, és futtassuk meg rajta a póréhagymát. Adjuk hozzá a paprikát, öntsük rá a fehérbort, ízesítsük a kaporral, és pároljuk öt percig. Zárjuk el alatta a lángot, majd keverjük bele a halat.

A kölesbe dolgozzuk bele villával a maradék 3 dkg vajat, jól lazítsuk fel, és végül keverjük össze a lazacos raguval.

Szedjünk a tányérokra a lazacos kölesből, díszítsük körbe csíkokra vágott jégsalátával, amit megcsepegtethetünk kevés belzsamecettel.

 

És akkor nézzük, milyen köleses recepteket találhatunk még:

Rákóczi túrós kicsit újragondolva

Kapros-köleses csirkeleves

Savanyú répaleves juhtúrós kölesgombóccal

Majonézes kölessaláta

Köleses egytálétel

Mákos kölespuding citromhabbal

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük