Vannak olyan időszakok, amikor vagy az elfoglaltságaink miatt, vagy a kint uralkodó hőmérséklet okán valami gyors, egyszerű megoldás kell arra, hogy desszerthez juttassuk a családot. Ez a málnatorta – most éppen málna, de lehetne epertorta, áfonyatorta, bármilyengyümölcstorta – azért nagyszerű, mert még a sütőt sem kell bekapcsolnunk hozzá.
Bár fagyasztott málnával is dolgozhatunk, málnaszezonban az igazi, friss gyümölccsel, és persze ahogy megy lejjebb a málna ára, úgy emeljük a gyümölcsdózist a süteményben.
Hozzávalók a kekszréteghez:
- 2 guriga Győri Édes Zabkeksz (vagy 40 dkg másmilyen, de én ezt preferálom, noha nem is fizet a reklámért a kis huncut)
- 15 dkg vaj
A ganache-hoz:
- 20 dkg étcsoki
- 2 dl tejszín
- 4 dkg vaj
A krémhez:
- 6 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- cukor ízlés szerint, én 4 evőkanállal teszek bele
- málna, amennyi van…
Elkészítés:
1. Daráljuk le a kekszet, és keverjük össze a vajjal. A keksz felét nyomkodjuk egy sütőpapírral borított 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformába. Tegyük a fagyasztóba.
2. Készítsük el a ganache-t: forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokit, keverjük homogénre, majd a vajat is adjuk hozzá, attól szép fényes lesz.
3. Vegyük elő a formát a fagyasztóból, kenjük meg nagyjából a ganache felével a kekszréteget. Mehet vissza.
4. Verjük fel a tejszínt a mascarponéval és a cukorral. Nyugodtan tegyük a mascarponét a tejszínbe, előbb kapunk habot a sajt magas zsírtartalma miatt. Méghozzá jó keményet.
5. Ha már megdermedt a csoki a kekszrétegen, tegyük rá a tejszínes krémet, és nyomjunk bele jó sok málnát. Ezt követően fedjük be a maradék keksszel, lapítsuk el kanállal, és fedjük be a ganache-sal. A kapcsos forma maradjon. Tegyük hűtőbe dermedni.
Ez az adag 12 szép nagy szeletet eredményez.
Nagyon jó ötlet. Nekem sincs kedvem ilyen melegben bekapcsolni a sütőt. Pedig most kezdődik a szülinap szezon, mind a 4 fiam nyáron született 🙂 A legnagyobb tortája már tudom is milyen lesz 🙂
Nagyon finom lett a torta, köszönjük a receptet! 🙂 Az unokatesóimat még az újdonsült hintával tudtuk lekötni. Apukám készítette ez alapján: http://lakberinfo.hu/kert/kerti-butorok/2015-06-02-allvanyos-vagy-fara-szerelheto-kerti-hinta-sajat-kezuleg/
Tényleg nagyon finom!! Köszönöm, a fogyasztók nevében is!
Én eperrel csináltam, és csak egy hibája van: nem lehet abbahagyni… A neve meg kicsit megtévesztő, csak elkészíteni könnyű, a kalóriatartalma… hááát, de kit érdekel? 🙂
Örülök, hogy ízlett nektek! 🙂
Kedves Móni!Csak kérdezem,h.a tejszínes krémbe egy kis “kötőanyag”pl.zselatin,habfix…vagy valami nem szükséges?
Szia Judit! Ha azt szeretnéd, hogy több napig stabil legyen, akkor tegyél bele egy zselatin fixet, egyébként nem kell!
Nagyon finom és szép is. 🙂 Köszönöm.